Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, Kıbrıs’ın kuzeyindeki insan ticareti ve kaçakçılıkla ilgili endişe verici durumları kınadı. Uluslararası raporların, bölgedeki insan ticareti ve kaçakçılığının korkutucu boyutlarını ortaya koyduğunu belirten Maviş, Bangladeş'ten getirilen işçilerin sömürü ve dolandırıcılığa dayalı insanlık dışı şartlarda yaşamaya zorlandığını ifade etti.

Maviş, işçilerin kötü muamele, tehdit, sağlık ve güvenlik riskleri, mali zorluklar, yasal destek eksikliği ve sosyal izolasyon gibi kölelik koşullarını andıran durumlar yaşadığını vurgulayarak, yetkililerin bu duruma zamanında müdahale etmemesi ve denetlememesi, ciddi bir insan hakları ihlali olarak öne çıkmakta olduğunu belirtti.

Bangladeş’ten başlayan ve Kıbrıs’ın kuzeyine uzanan sistematik insan ticareti ve kaçakçılığının kölelik benzeri çalışma koşulları üzerinden menfaat ağı sağlamasının sadece Kıbrıslı Türklerin değil, uluslararası bir sorun olduğunu ifade eden Maviş, yüzlerce insanın hala köle kamplarında tutulduğunu ve can güvenliklerinden endişe duyduğunu belirterek, polisin ve yetkililerin şikayetleri ivedilikle etkin bir şekilde soruşturması gerektiğini vurguladı.

Dr. Mustafa Arabacıoğlu: Kamuya ait bir yolun ulaşıma kapatılması suçtur Dr. Mustafa Arabacıoğlu: Kamuya ait bir yolun ulaşıma kapatılması suçtur

Maviş, bu menfaat ağının çökertilmesi, kurbanların korunması ve suçluların cezalandırılması için yetkililerin tüm olanaklarını seferber etmelerini talep etti. Ayrıca, Maviş BM İnsan Ticaretiyle Mücadele Protokolü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ILO Zorla Çalıştırılma Sözleşmesi gibi uluslararası yasal çerçeveler ve bölgesel iş birliğinin mücadelede rehber olması gerektiğini belirterek, Kıbrıs’ın kuzeyinin alt yönetimi olmasının uluslararası hukukun denetim mekanizmalarından muafiyet anlamına gelmediğini ifade etti.