Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, okulların genel sorunları hakkında Kıbrıs Net Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Çamlıbel Aysun İlkokulu'nda güçlendirme çalışmaları başlatıldığını belirten Maviş, kullanılamaz durumda olan binaların yaz aylarında yıkılacağını açıkladı.
Maviş, ülkede toplamda 124 okul olduğunu, bunların 8'inin orta öğretim okulu olduğunu belirtti. Bu okulların birçoğunun 100 yılı aşkın süredir hizmet verdiğini ve bakım-onarım çalışmalarının genellikle şikayet üzerine yapıldığını ifade etti. Boya işlerinin ise Bakanlık tarafından karşılandığını, ancak iş gücünün okul aile birlikleri veya belediyeler tarafından temin edildiğini söyledi.
6 Şubat’ta yaşanan depremde hayatını kaybeden “Şampiyon Melekler”i anan Maviş, bu olayın ardından okulların depreme dayanıklı hale getirilmesi için bir komite oluşturulduğunu ve KTÖS’ün de bu komitede yer aldığını belirtti.
Eğitim Bakanlığı ile İnşaat Mühendisleri Odası arasında bir protokol imzalandığını ve 70 mühendisle bu okulların keşif ve kontrol işlemlerinin yürütüldüğünü açıklayan Maviş, yapılan keşifler sonucu 5 okulda herhangi bir sorun tespit edilmediğini, 6 okulun ise kullanım dışı bırakıldığını belirtti. 124 okuldan sadece 58 okul ile görüşüldüğünü ve 22 okulun ihale aşamasında olduğunu söyledi.
Eylül ayında okulların açılıp açılmayacağı konusunun toplumda merak uyandırdığını, ancak toplumsal bir baskının olmadığını belirten Maviş, okulların bakım-onarım çalışmalarının daha uzun sürede tamamlanacağını ifade etti. Çamlıbel İlkokulu'nda güçlendirme çalışmaları yapılırken kolonlardan alınan örneklerin laboratuvarlarda incelendiğini ve kolonların sağlam çıkmasına rağmen çatılarda sorun tespit edildiğini belirtti. Maviş, bütçenin yetersiz olduğunu ve birçok okulun Eylül ayında güçlendirilemeyeceğini vurguladı.
Okulların demografik durumu hakkında da bilgi veren Maviş, kamu okullarına devam eden öğrencilerin yüzde 40’ının vatandaş olmadığını, ilkokullarda en az 45 farklı ülkeden öğrencinin bulunduğunu söyledi. Okulların yüzde 20’sinde temel fiziki ihtiyaçlarda eksiklikler olduğunu, yüzde 60’ında müzik, resim, beden eğitimi ve yabancı dil dersleri için ayrı sınıfların olmadığını ifade etti.
Okulların yüzde 40’ında güvenlik kamerası ve yüzde 65’inde gece bekçisi bulunmadığını belirten Maviş, okulların yarısından fazlasının deprem fizibilite raporunun olmadığını söyledi. Pandemi sürecinde dijital teknolojilerin öneminin arttığını ancak okulların yüzde 60’ında bilgisayar, yüzde 70’inde akıllı tahta veya projeksiyon cihazı eksikliği olduğunu ve yüzde 30’unda internet erişimi bulunmadığını açıkladı.