Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, eğitim kurumlarının fiziksel altyapı sorunları ve yönetim mekanizmalarındaki eksiklikler üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs Net Haber’e konuşan Maviş, eğitimde yaşanan krizlerin temelinde siyasi ve yönetimsel sorunların yattığını belirtti.

"Şu an bina güvenliği sorunu ile baş başayız. 6 Şubat depremine kadar okulların bina güvenliği ile ilgili basına yansıyan görüntülere ‘manipülasyon’ diyen Eğitim Bakanı, bu tarihten sonra ‘50 yılın biriken sorunu’ ifadeleri ile sorumluluğu üstlenmek yerine geçmiş hükümetlere vermeye çalıştı." diyen Maviş, okul binalarının yüzde 80’inin 1974 öncesi yapılar olduğunu ve deniz kumunun yoğun kullanıldığı bu binaların çoğunun kapsamlı bir bakımdan geçmediğini vurguladı.

“EĞİTİM PROJELERİNİN SİYASETTEN ARINDIRILMIŞ OLARAK KESİNTİSİZ UYGULANMASI GEREKİYOR”

Maviş, eğitim politikalarının etkin bir şekilde uygulanabilmesi için yönetim ve denetim mekanizmalarında da iyileştirmeler yapılması gerektiğini belirterek, "Bakanlığın teşkilat yapısının değişmesi, çağın gerektirdiği birimlerin kurulması, üçlü kararname ile atamaların sınırlandırılması ve uzun vadeli kalkınma planları içinde eğitim projelerinin siyasetten arındırılmış olarak kesintisiz uygulanması gerekiyor."

“KAOS ALIŞILAGELMİŞ BİR NORMAL OLARAK KALACAK”

İEZB Robotik Kodlama eğitimlerini online platforma taşıdı İEZB Robotik Kodlama eğitimlerini online platforma taşıdı

Eğitim Bakanlığı’nın gerekli adımları atmaması durumunda eğitim sisteminin yönetimsel ve politik sorunlarla karşı karşıya kalacağını ifade eden Maviş, "Okullar sadece akademik bilginin verildiği yerler değildir. Statükonun devamı için devlet ritüellerinin tekrarlandığı yerler de değildir. Okullar, çocukların sosyalleştiği, korunduğu ve psiko-sosyal becerilerinin geliştiği yerlerdir." dedi.

Maviş, kapsayıcı, teknolojik, çocuk ve doğa dostu bir dönüşümün gerektiğini belirterek, aksi halde kaosun alışagelmiş bir normal olarak kalacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim