KIBRIS

Burak Maviş: Bangladeş'ten getirilen işçiler “kölelik koşullarında” yaşıyor

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, Bangladeş'ten getirilen işçilerin yaşadığı insanlık dışı koşulların, sistematik insan ticareti ve kaçakçılığının bir sonucu olduğunu belirtti. Maviş, yetkililerin bu ciddi insan hakları ihlallerini derhal soruşturmasını talep etti.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, Bangladeş'ten getirilen işçilerin yaşadığı koşulları sert bir şekilde eleştirerek, bu durumun “kölelik koşullarını” andırdığını söyledi. Maviş, bu koşulların insan ticareti ve kaçakçılıkla bağlantılı ciddi insan hakları ihlallerinin bir sonucu olduğunu ifade etti.

Maviş, yaptığı yazılı açıklamada, Bangladeş'ten getirilen işçilerin söz verilen iş ve ödeme şartlarının sağlanmaması nedeniyle son derece kötü ve insanlık dışı yaşam koşullarına mahkum edildiğini belirtti. Yetkililerin, bu durum karşısında sorumluluklarını yerine getirmediğini ve ciddi bir insan hakları ihlalinin yaşandığını vurguladı.

Açıklamasında, bu sistematik insan ticareti ve kaçakçılığının, Kıbrıs’ın kuzeyine uzanan geniş bir sömürü düzeninin parçası olduğunu belirten Maviş, bu durumun sadece Kıbrıslı Türklerin değil, uluslararası bir sorun haline geldiğini ifade etti.

Maviş, polise ve yetkililere, konuyla ilgili şikayetleri derhal ve etkin bir şekilde soruşturmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, BM İnsan Ticaretiyle Mücadele Protokolü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ILO Zorla Çalıştırılma Sözleşmesi gibi uluslararası yasal çerçevelerin ve bölgesel iş birliklerinin bu tür ihlallerle mücadelede yol gösterici olması gerektiğini vurguladı. Basın emekçilerine konuyu gündeme taşıdıkları için teşekkür etti ve konunun takipçisi olacaklarını belirtti.