ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna savaşının 24 Şubat'taki yıl dönümünün hemen öncesinde Kiev’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Biden'ın ziyareti sırasında başkent Kiev'de sirenler çaldı. Kiev'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile buluşan Biden'ın bu ziyareti, ABD'nin Ukrayna'ya devam eden desteğinin bir göstergesi olarak görülüyor.

"ZİYARETİNİZ ÇOK ÖNEMLİ DESTEK GÖSTERGESİ"

Ukrayna medyasına göre, Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Aziz Michael Kilisesi'nde bir araya geldi. Biden ve Zelenskiy, kiliseden birlikte çıkarken şehirde aynı anda sirenler çaldı.

Zelenskiy, sosyal medya hesabından Biden'ın ziyaretine ilişkin yaptığı fotoğraflı paylaşımda, "Biden, Kiev'e hoş geldiniz. Sizin ziyaretiniz bütün Ukraynalılar için çok önemli destek göstergesidir" ifadelerini kullandı. Zelenskiy ayrıca, "Bugünkü görüşmeler çok verimli, çok önemli ve çok belirleyiciydi, sonuçları kesinlikle savaş alanını etkileyecektir" ifadelerini kullandı.

BIDEN: UĞRUNA SAVAŞMAYA DEĞER

Polonya ziyareti öncesinde sürpriz bir şekilde Ukrayna'nın başkenti Kiev’e gelen Joe Biden şöyle konuştu:

"Rusya'nın Ukrayna'yı acımasızca işgal etmesinin yıldönümüne yaklaşırken, Devlet Başkanı Zelenski ile görüşmek ve Ukrayna'nın demokrasisi, egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz bağlılığımızı bir kez daha teyit etmek üzere bugün Kiev'deyim.

Putin yaklaşık bir yıl önce işgalini başlattığında Ukrayna'nın zayıf ve Batı'nın bölünmüş olduğunu düşünüyordu. Bizden daha uzun süre dayanabileceğini düşündü. Ama fena halde yanıldı. Ne kadar sürerse sürsün, özgürlük uğruna savaşmaya değer. 

UKRAYNA'YA YENİ BÜTÇE

Bu hafta Ukrayna hükümetine vatandaşların temel hizmetlerini sağlamaya yardımcı olmak için hemen kullanabileceği milyarlarca (dolar) bütçe desteği vereceğiz."

'DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK'

Amerika ve müttefiklerinin Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceği güvencesini veren Biden, ​"Geçtiğimiz yıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri, Atlantik'ten Pasifik'e kadar uzanan bir koalisyon oluşturarak Ukrayna'yı eşi benzeri görülmemiş bir askeri, ekonomik ve insani destekle savunmaya yardımcı oldu ve bu destek devam edecek" diye konuştu.

Starliner dünyaya döndü, 2 astronot 3 aydır uzay istasyonunda mahsur Starliner dünyaya döndü, 2 astronot 3 aydır uzay istasyonunda mahsur

Biden, savaşın birinci yılına vurgu yaparak, "Bir yıl sonra; Kiev ayakta, Ukrayna ayakta, demokrasi ayakta" dedi.

Yerel medyaya göre, Biden, Zelenskiy ile Mihayilov Meydanı'nda savaşta ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Her iki lider, Ukrayna Devlet Başkanlığına ait Mariyinskiy Sarayı'nda bir araya gelirken Biden'ı, Zelenskiy ve eşi Olena Zelenska birlikte karşıladı.

Rusya-Ukrayna savaşı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla geçen yıl 24 Şubat'ta başlamıştı.

Biden'ın, 20-22 Şubat'ta Polonya’ya ziyaret gerçekleştireceği açıklanmıştı.

Editör: TE Bilisim