EKONOMİ & FİNANS

Altın haftalık kayıp yolunda

Altın, beklenenden daha yüksek gelen enflasyon ve işgücü piyasasındaki yavaşlamanın Fed’in gelecek ay beklenen faiz indiriminin büyüklüğüne ilişkin tartışmaları alevlendirmesinin ardından haftalık kayba doğru ilerliyor.

Altın, dün açıklanan ABD verileri sonrası haftalık kayba hazırlanıyor.

Spot altın haftanın son işlem gününde ons başına 2.641 dolardan işlem görüyor. Ons altın ve Dolar/TL ile yapılan hesaplamaya göre gram altın ise 2.911 TL seviyesinde.

Perşembe günü, Fed’in para politikası patikası açısından kritik önemdeki verilerden biri olan enflasyon verileri açıklandı. ABD’de veriler çekirdek enflasyonun eylül ayında tahminlerden fazla arttığını gösterirken, fiyat baskılarının azalma hızının yavaşladığını işaret etti. ABD’de tüketici fiyatları Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 artış gösterdi. Yıllık olarak bakıldığında ise enflasyonun Eylül’de yüzde 2,4 seviyesine gerilediği görüldü.

Öte yandan ABD’de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta Ağustos 2023’ten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkarak 258 bin oldu.

Swap piyasaları, Kasım ayında 25 baz puanlık bir indirimi fiyatlıyor.

Değerli metal, faiz indirimi iyimserliğinin son kazanımları körüklemesiyle bu yıl yüzde 25’ten fazla arttı. Güçlü merkez bankası alımları ve artan jeopolitik gerginlikler de altını destekledi.