Kıbrıs’ın yerli üretimde öncü firması Bafra Gıda Direktörü Gazi Akıncı sektördeki sıkıntıları ve çözüm yollarına ilişkin görüşlerini belirtti. Belli ürünlerde ihracatın önünün açılmasını gerektiğini savunan Akıncı, üreticilere ve Kıbrıs Halkına seslenerek birlik olma çağrısı yaptı:

Kıbrıs’ın yerli üretimde öncü firması Bafra Gıda Direktörü Gazi Akıncı, üretilen yerli ürünün tüketimine, belli ürünlerde ihracatın önünün açılması ve üreticinin yaşadığı sorunlar hakkında görüşlerini bildirdi.

"İhracat gelirlerini artırmamız gerekiyor"

Akıncı, “Her geçen gün üretimin değer kazandığını görmekteyiz. Üretim bu şekilde değerlenirken programlı bir şekilde ihracat yollarını da açabiliriz. Özellikle İngiltere’de yaşayan Türklerin damak zevkine hitap eden ürünlerimizin miktarını, kalitesini ve ambalajlarını dünya standartlarına uygun hale getirip ülkemizin ihracat gelirlerini artırmamız gerekiyor” dedi.


“Kalite ve fiyatta istikrarlı olmalıyız”

Bafra Gıda Direktörü Gazi Akıncı açıklamasının devamında “Yerli üretimimiz sadece gıda ile sınırlı olmayıp konfeksiyon, süt ürünleri, sanayi ürünleri, turizm ve ambalaj gibi sektörlerinde içinde olduğu büyük bir havuz gibi düşünülmelidir. Üretimi devamlı ve sürdürülebilir hale getirmek için kalite ve fiyatta istikrarlı olmalıyız. İstikrarlı üretim konusunda bizimde üretim ve satışını yaptığımız birkaç ürüne dikkat çekmek istiyorum.” dedi.


“Yerli üretimin kıymet ve değerinin bilinmesi önemli”

Akıncı, “Bilindiği gibi on yıldan fazla süredir zeytinyağı ve bal ithalatı yasak. Yerli üretimi korumak için alınmış olan bu kararları desteklemekle beraber yeteri miktarda olmayan rekoltelerden dolayı ürün bulmakta zorlanıyoruz. Kıbrıs damak zevkine uygun olmayan ürünler ithal edilmektedir. İyi bir devlet politikası ve inanan, çalışkan üreticiler bu problemleri aşabilir. Biz Bafra Gıda olarak ‘Nasıl olursa yurtdışından ithal olarak gelir ve satış kaybı yaşamayız’ düşüncesine tamamen karşıyız. Bu sebeple yerli üretimin değerinin bilinmesi önem arz etmektedir. İthalat ve ihracatın açılması sonrasında adaya getirilecek olan zeytinyağı ve bal çeşitlerini Kıbrıs’ın yerli ürünü gibi gösterip Bafra Gıda markası altında satışını yapmayacağımızı kamuoyuna bildirmek istiyorum.” dedi.

“Önümüzdeki yıllarda kimseye harnup toplatamayız”

Gazi Akıncı, “Harnup üreticilerinin de mağduriyetlerine dikkat çekmek istiyorum. Emeklerinin karşılığını bekleyen üreticilerimiz dünyadaki harnup fiyatlarının düşmesine bağlı olarak gerekli Pazar ve talebi bulamayıp ciddi bir mağduriyet yaşadılar. Harnup üreticisini küstürürsek önümüzdeki yıllarda kimseye bu harnubu toplatamayız. Böyle zamanlarda devletin üretilen ürünleri üreticinin zarar etmeyeceği fiyattan satın alarak elini taşın altına koyması gerekiyor. Hükümet tarafından bu yönde karar alınmasına rağmen henüz bir adım atılmaması da üreticiyi daha da zor bir durumda bırakıyor” dedi.


“Gelin el ele verelim, yerli üretelim, ürettiğimizi tüketelim”

Son olarak Bafra Gıda Direktörü Gazi Akıncı, Bizler şirket olarak ‘Yöresel Lezzetler’ sloganıyla çıktığımız bu yolda üretim miktarını ve kaliteyi artırıp, iç piyasa ihtiyacını karşıladıktan sonra ihracata odaklanmamız gerektiğini düşünmekteyiz. Molehiya vb. ürünlerde bunu başarmış bulunmaktayız. Dünya genelinde gıdaya erişimin zorlaştığı ve buna bağlı olarak kalitenin düştüğü fiyatların arttığı bu dönemde, ‘Gelin el ele verelim, yerli üretelim, ürettiğimizi tüketelim.’ diyerek sözlerine son verdi.

Editör: TE Bilisim