GÜNEY KIBRIS

2029’da tamamlanacak

Güney Kıbrıs deniz altı elektrik kablosuyla Girit üzerinden Avrupa’ya bağlanıyor.

Rum tarafı Avrupa ile arasındaki enerji izolasyonunu tamamen ortadan kaldırmaya hazırlanıyor.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında elektrik bağlantı projesi için Atina’da anlaşma imzaladı.

DENİZ BAĞLANTISI

Yunanistan ve Güney Kıbrıs, geçtiğimiz gün “Büyük Deniz Bağlantısı” projesi kapsamında elektrik bağlantılarını güçlendirmek üzere anlaşma imzaladı. Proje Kıbrıs’ı deniz altı elektrik kablosuyla Girit adasına bağlamayı öngörüyor. “Avrupa’yı Asya’ya bağlayacağı” projenin tahmini maliyeti 2 milyar 400 milyon avro (Yaklaşık 2 milyar 700 milyon dolar) olarak hesaplanıyor. Avrupa Birliği proje için 657 milyon avroluk bir kaynak ayırmış durumda.

2029’DA TAMAMLANACAK

Yunanistan Başbakanı Mitsotakis ile Rum Yönetimi Lideri Hristodulides arasında Atina’da yapılan toplantıda bir mutabakat çerçevesi oluşturuldu. Ardından Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı ile Güney Kıbrıs Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı arasında Kıbrıs-Girit Elektrik Bağlantısına ilişkin projenin imzaları törenle atıldı. Anlaşma tarafların düzenleyici kurumlarına, projenin önümüzdeki birkaç gün içinde başlatılması görevini yüklüyor. Bağlantının 2029 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.

STRATEJİK PROJE

Rum yetkililere göre Kıbrıs-Girit enterkonnekte projesi, adanın elektrik iletim sistemini trans-Avrupa sistemlerine bağlayacak ve böylelikle Kıbrıs’ın enerji izolasyonunun kaldırılmasına katkıda bulunacak. “Büyük Deniz Bağlantısı” ayrıca, “Kıbrıs Cumhuriyeti”, Yunanistan ve AB için stratejik öneme sahip bir proje olarak nitelendiriliyor. Projenin hem Kıbrıs’ı Avrupa elektrik sistemine bağlayarak enerji geçişini kolaylaştıracağı hem de Yunanistan’ın Avrupa elektrik sistemindeki rolünü güçlendireceği ifade ediliyor.