Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba istifa dilekçesini parlamentoya sundu Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba istifa dilekçesini parlamentoya sundu

Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemi, 2024 yazının dünya genelinde kayıtlara geçen en sıcak yaz olduğunu duyurdu. Copernicus'tan yapılan açıklamaya göre, Ağustos 2024, 1991-2020 referans ortalamasının 0,71 derece üzerine çıkarak küresel ölçekte kaydedilen en sıcak ağustos ayı oldu.

Haziran-Ağustos 2024 döneminde dünya genelinde ölçülen sıcaklık, 1991-2020 ortalamasını 0,69 derece, Haziran-Ağustos 2023'teki rekoru ise 0,66 derece aştı. Bu nedenle, 2024 yazı küresel anlamda "en sıcak yaz" olarak kaydedildi.

Avrupa genelinde ise sıcaklıklar, 1991-2020 ortalamasının 1,54 derece üzerine çıkarak, 2022'deki önceki rekoru 1,34 dereceyle geride bıraktı. 2024 yazı, Avrupa için de tarihteki "en sıcak yaz" olarak kayda geçti.

AVRUPA VE DİĞER BÖLGELER

Bu yaz Avrupa'da sıcaklıklar özellikle güney ve doğu bölgelerinde ortalamanın üzerinde seyretti. Ancak İrlanda, İngiltere'nin kuzeybatısı, İzlanda, Portekiz'in batı kıyıları ve Norveç'in güneyi gibi bazı bölgelerde sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı. Avrupa dışındaki bölgelerde ise Antarktika'nın doğusu, Texas, Meksika, Kanada, Kuzeydoğu Afrika, İran, Çin, Japonya ve Avustralya ortalamanın üzerinde sıcaklıklarla karşılaştı.

Rusya'nın doğusu, Alaska, ABD'nin doğusu, Güney Amerika'nın güneyi, Pakistan ve Sahel bölgesi gibi yerlerde ise sıcaklıklar ortalamanın altında seyretti.

Avrupa'nın batısı ve kuzeyi bu yaz ortalamadan daha fazla yağış alırken, Akdeniz ve Avrupa'nın doğusu daha kuru bir sezon geçirdi.

"DAHA YIKICI SONUÇLAR DOĞURACAK"

Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, raporda şunları söyledi: 

"Son üç ayda, dünya en sıcak haziran ve ağustos aylarını, en sıcak günü ve en sıcak yazını yaşadı. Bu rekor sıcaklıklar, 2024'ün kayıtlardaki en sıcak yıl olma olasılığını artırıyor. Eğer sera gazı emisyonlarını azaltmak için acil önlemler almazsak, bu yaz tanık olduğumuz aşırı sıcaklık olayları insanlar ve gezegen için daha yıkıcı sonuçlar doğuracak."

2024 "EN SICAK YIL" OLABİLİR

Rapora göre, 2024 yılının tarihin "en sıcak yılı" olma olasılığı giderek artıyor.

Editör: Melihat Haksız