SAĞLIK

200 çeşit virüs dolaşımda, biri bitiyor diğeri başlıyor

Pandemi yatıştı diye sevinirken şimdi de başka virüslerin saldırısına uğradık. Şu günlerde özellikle küçük çocuklar arasında üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında korkutan bir artış gözlemleniyor. Çocuklar sadece hastalanmakla kalmıyor ayrıca hastalığı olduğundan daha uzun ve ağır geçiriyor. TGRT Haber’de Özay Erad’ın sorularını Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş cevapladı. 

TESTSİZ  AYIRT ETMEK ZOR! YANLIŞ İLAÇ VERİLEBİLİYOR 

Normal şartlarda mevsimsel hastalıklara bağlı olarak günde 100-150 hasta geldiğini belirten Çokuğraş, şu an günde 375 hastanın hastaneye gelerek rekor kırıldığını söyledi. Hastalığın türünü semptomlara bakarak hekimlerin de ayırt etmekte zorlandığını kaydeden Çokuğraş, şu konuda uyardı: “Test yapmak gerekiyor. Hekimler bazen ayırt edemediği için virüs enfeksiyonlarında vermemeleri gereken antibiyotikleri veriyor. Bu da tedaviyi geciktiriyor” dedi.  

200 ÇEŞİT VİRÜS VAR 

Virüsler, nezle, krup, bademcik, farenjit, larenjitler bronşite; bakteriler de zatürre, ortakulak iltihabi ve sinüzite neden oluyor. Şu anda virüslerin neden olduğu hastalıklar görülüyor. Dolaşımda 200 çeşit virüs olduğunu kaydeden Çokuğraş, vatandaşları uyardı: “Bu virüsler bu mevsimde, yani okullar açıldıktan sonra Ekim ayından başlıyor. Kış boyunca arka arkaya enfeksiyon yapar, biri geçer öbürü başlar ama bu yıl biraz yoğun olarak yaşıyoruz.  Anne ve babalara sanki hastalık hiç geçmiyormuş gibi geliyor.”

ÇOCUKLARIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ YAVAŞ CEVAP VERİYOR 

Hastalığın bu kadar artmasının diğer bir nedeni, Pandemi sürecinde alınan önlemlerin gevşemesi. Pandemide çocukların 2 yıl boyunca tüm virüslerden korunduğuna dikkat çeken Çokuğraş, “İki sene sonra bu virüsle karşılaşınca hepsi bir anda hastalandı. İki yıl solunum yolu enfeksiyonu görmedik Covid dışında. Pandeminin başlangıcında solunum yolu enfeksiyonu ile karşılaşmayan çocukların bağışıklık sistemleri biraz köreldi. Yani gelen mikroplara karşı vücuttaki bir takım bağışıklık sisteminin elemanları eğitilirler. Her biri virüsten bir şeyler öğrenir, ona karşı reaksiyon göstermeyi öğrenir. Bunu iki yıldır yapamadığı için çok sayıda virüsün saldırısı altında beceriksiz kaldılar. Onun için daha bir zayıf cevap veriyor çocukların bağışıklık sistemi.” 

ANNE BABALAR NE YAPMALI? 

Anne babalara tavsiyede bulunan Çokuğraş, “Zaten sağlıklı bir çocuk, ilk defa okula veya kreşe gidiyorsa zaten senede 6-8 kere bir enfeksiyon geçirir. Bu çok olağan bir şey. Ancak bu sayı birazcık daha arttı ve enfeksiyonlar arasındaki süre kısaldı. Annelere babalara çocukları hiç iyileşmiyormuş gibi geliyor.  Çocukta 37.5-38 derecede bir ateş ve tek tük öksürük varsa acile gelmesinler. Çünkü hastaneler aynı zamanda bu tür enfeksiyonların çok kolay bulaşabildiği yerler.  Hasta çocuklar okula gönderilmemeli. El yıkama alışkanlığı sürdürülmeli. Toplu yerlerde kalabalık alanlarda, öğrenci sevişlerinde ve okullarda mutlaka maske kullanılmalı” ifadelerini kullandı. 

SINIFIN  YARISI EVDE 

Her sene bu mevsimlerde çocuklar ya virüs ya da bakteriler yüzünden hastalanıyor. Hastaneye gelen bir vatandaş şunları söyledi: “Birkaç hafta önce bende  grip oldum. Sonra sırasıyla büyük oğlum, sonra bu hafta küçük oğlum oldu” dedi. Bir başka kişi ise şöyle konuştu: “Yedi aylık, 30.45 öksürük ateşi, ishali var. İki haftaya yakın zamandır hasta.” Hasta olanlar arasında çocuklar da var, onlar da şunları söyledi: “Sınıfta 10 kişi yoktu ve öğretmen de hastalanıyor. Sınıfın yaklaşık yarısı yoktu.”